Wilskracht

door 26 nov,2018Gedrag

Wilskracht

Gedrag, week 2

Wilskracht kun je trainen. Ieder mens heeft wilskracht. Het zit in onze genen.

Het lijkt dat sommige mensen over meer wilskracht beschikken dan anderen. Om in leven te blijven is wilskracht nodig. Om wilskracht op te bouwen of goed in te zetten kun je wilskracht trainen en er aandacht aan besteden.

Je moet wel bedenken dat er soorten wilskracht zijn.
Er is kracht voor nodig om dingen te laten (snoepen b.v.) en er is kracht voor nodig om dingen te doen (bewegen b.v.)

Als je regelmatig een koekje bij de koffie overslaat, wordt het gemakkelijker om niet extra te snoepen. Als je regelmatig op stap gaat wordt het gemakkelijker wandelen in je dagplanning in te passen.

Wat helpt bij het oefenen van je wilskracht?

Voldoende slaap

Als je voldoende slaapt komt er een proces op gang waarbij afvalstoffen in je lijf worden opgelost en verwerkt. Daar zitten ook de afvalstoffen van je brein bij. Als alles iedere nacht netjes wordt opgeruimd en verwerkt zal ook de communicatie tussen je hersencellen verbeteren. Zo kun je beter weerstand bieden aan verleidingen waar je eigenlijk op die dag niet voor gaat. Je kunt je eigen plan uitvoeren, met een uitgeslapen en frisse blik

Positieve spanning

Zonder positieve spanning, je mag het ook stress noemen, kom je nergens toe. Je moet een zekere drive hebben om wat te doen en daar ook iets positiefs uit halen. Bij negatieve spanning kun je je wilskracht niet goed inzetten omdat je daarbij het gevoel hebt de controle te verliezen en je steeds in de verdediging schiet. Bij negatieve stress is het ook dikwijls je automatische piloot die reageert en het er niet gemakkelijker op maakt uit een negatieve spiraal te stappen.

Richt je op dingen waarvan je het gevoel hebt dat je er controle over hebt. Hierdoor wordt je sterker en kun je dingen waar je geen controle over hebt beter aan.

Richt je aandacht op één ding

Doe één ding tegelijk en doe dat goed. Het is een fabeltje dat je twee dingen tegelijk goed en snel kunt doen. 
Als je de volledige aandacht richt op waar je mee bezig bent en dat eerst afwerkt voordat je aan een andere taak begint, zul je merken dat het allemaal gemakkelijker gaat en sneller af is.

Maak een bewuste keuze over wat je eerst gaat doen en wat het belangrijkst is. Door die keuze steeds opnieuw te maken train je jouw wilskracht. Dat is met de grote zaken in je leven zo, maar ook met de kleine dingen uit de dagelijkse praktijk.
Die houding, jouw aandacht voor het doen van je taak, die keuze maken helpt je wilskracht verder

Bewegen

Als je gaat wandelen is het gemakkelijk je aandacht op die beweging te richten, is het gemakkelijker jezelf te focussen.
Je verbrandt dus niet alleen calorieën, maar oefent ook je aandacht en wilskracht.

Aandacht voor ademhaling

Breng heel bewust je aandacht naar je ademhaling. Ook als je niks hebt met mediteren is dat een goede manier om je wilskracht te trainen. Er is immers wilskracht nodig om steeds terug te komen bij je ademhaling.

We hadden het eerder over de kracht dingen te laten. Oefen dan eens met een ademhaling waarbij je langer uitademt dan in. Als je jouw doen-kracht wil vergroten kun je een oefening doen waarbij je langer inademt dan uitademt.

Bron: Personal Bodyplan, Tom Barten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar