Pelgrimeren en zwerven

door 10 dec,2019Wandelingen

Van Lourdes richting Santiago

Goed voorbereid met plezier onderweg

Onderweg

Duur: 2 weken
Traject: Lourdes, Oloron Saint Marie,
Saint Jean Pied de Port, Pamplona.
Budget: € 1.000,00 inclusief heen- en terugreis
Afstand: ongeveer 220 km

Onderweg

In september en oktober 2019 ging ik twee weken wandelen op oude pelgrimswegen van Lourdes in de richting van Santiago.
Voor mij was dat het project “Onderweg”.
In twee weken liep ik van Lourdes naar Pamplona.

Na de wandeling van Corry en mij van Pamplona naar Santiago de Compostella in 2016 wordt het een hernieuwde kennismaking met “de Camino” en de gebruikers van die weg. Omdat ik deze keer alleen op pad ging, was het heel anders dan toen.

Toen, in 2016, liepen we als onderdeel van de viering van onze Gouden Bruiloft. We hadden elkaar twee maanden een lege agenda cadeau gedaan en hebben die tijd nuttig ingevuld met een pelgrimage naar Santiago de Compostella.

Als ons werd gevraagd waarom we naar Santiago liepen vertelden we dat we dat uit dankbaarheid deden. Dankbaar omdat we het samen konden doen, dankbaar omdat we nog samen waren.

Want dat wordt je meermaals gevraagd: “Waarom ga je deze voetreis naar Santiago maken, wat is je motivatie om naar Santiago te gaan”.

Deze vraag is ook aan de orde gekomen tijdens deze wandeling, deze vraag heb ik mezelf ook gesteld tijdens deze wandeling.

Zin zoeken

Heel dikwijls wordt gezegd, dat pelgrims, onderweg op de camino, op zoek zijn naar de zin van het leven.
Ook heerst de gedachte dat je moet lijden om uit “de weg” voordeel te kunnen halen. No pain, no gain. Zonder pijn geen voordeel.

Ik weet niet in hoeverre deze stellingen echt waar zijn, ik heb er geen onderzoek naar gedaan.  Ikzelf heb een heel andere kijk op het leven. Kort gezegd: “Zorg goed voor jezelf, dan heb je de energie en mogelijkheid goed voor anderen te zijn”.
De mensen die wij gesproken hebben hadden heel uiteenlopende redenen om op pad te gaan, velen kwamen gewoon om vakantie te vieren, anderen kwamen om een heftige gebeurtenis uit hun leven te verwerken. Ze waren dikwijls nauwelijks voorbereid en wisten niet waar ze aan begonnen.
Ik heb mijn ogen uitgekeken en ben met verwondering op pad geweest.

Mijn motivatie

Op zoek naar de zin in mijn leven ga ik niet.  Ik heb voor mezelf al langer geleden een bevredigende zin van leven gevonden.
Als ik zorg dat ik het zelf naar de zin heb en goed in mijn vel steek, kan ik mijn gezin en mijn naaste omgeving het beste helpen en positief tegemoet treden. Dat geeft voor mij het leven zin.

Mijn nieuwe voettocht richting Santiago is dan ook voor een groot deel gewijd aan mezelf. Ik wil proberen op mijn leeftijd nog met de rugzak een paar weken op pad te zijn, ik wil ondervinden wat het is nog eens stevig te trainen en te voelen dat je ook als je de zeventig gepaseerd bent, nog kunt groeien en nieuwe dingen ontdekken. 
Ik start daarom niet op de gebruikelijke highlights, maar ga vanuit Lourdes over niet zo drukke, maar niet minder historische wegen naar Spanje, daarbij steek ik de Pyreneën over.

Op de hoogte blijven

Gedurende de voetreis heb ik bijna dagelijks berichten geplaatst op Instagram en Facebook, als je wilt is dat nog wel terug te zoeken op mijn accounts daar, maar ik heb achteraf ook een complet verslag gemaakt.
Dat verslag is te lezen in het project “Onderweg” op fransbergmans.nl.

Ik zie het hele project als een leerproject. De  foto’s en films zijn nog niet zo geweldig, er is van alles op aan te merken, maar ik hoop bij te leren en tijdens meer wandelingen de kunst van de sociale media verder onder de knie te krijgen.

Mijn doel is te laten zien hoe heerlijk het is als je fit en gezond bent en daarom op pad kunt. Als je in beweging blijft is heel veel mogelijk is. Uiteindelijk wil ik iedereen die dat leuk vindt aan het wandelen krijgen.

Nieuwe dingen leren

Alleen op pad gaan was nieuw voor mij en een hele ontdekking. Ik ga ook zonder gps en fototoestel, ik navigeer op mijn telefoon, ik fotografeer en film op mijn telefoon.
Dat zijn dingen die gemakkelijk kunnen volgens Bartjens, maar dat was helemaal nieuw voor mij.

Doel 1

Drie weken heerlijk alleen op pad, op eigen tempo, met eigen doel, tijd voor mezelf.

Doel 2

Kijken wat ik nog kan, kan mijn lijf nog wat ik wil? Kan ik afstappen van zekerheden zoals ik die nu vastleg? 

Doel 3

Een compleet verslag achteraf met uiitwerking voor beginnende rugzakwandelaars en pelgrims.

Wandelen met de rugzak

Vrijheid en last, dragen en loslaten
Er wordt gewerkt aan een cursus rugzakwandelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar