Motivatie

door 3 dec,2018Gedrag

Motivatie

Gedrag, week 3

De ervaring opgedaan bij wandelprojecten leert dat de deelnemers een eigen motivatie hebben om aan het project mee te doen.

Die motivatie kan velerlei zijn. Mensen willen of meer bewegen, of beter ontspannen, of graag in de natuur zijn, of graag eens tijd voor zichzelf hebben of behoefte hebben aan sociaal contact.  Of…of…of… .

Zoveel wandelaars zoveel verschillende redenen om te gaan wandelen.

Wat is de reden dat jij meedoet aan WandelFit?

Neem er eens even de tijd voor om na te gaan waarom jij aan WandelFit meedoet. Schrijf die reden eens op en bewaar die notitie, waarschijnlijk kun je in een later stadium van het project die motiverende reden nog eens nalezen en heb je er op dat moment veel aan.

Belangrijk bij het vaststellen van jouw motivatie is het feit of iets vanuit jezelf ontstaat, dat is intrinsieke motivatie.
Doe je mee omdat je dat zelf graag wilt, omdat je er zelf voldoening uit haalt of dat het aansluit bij je eigen manier van leven?

Of doe je het omdat iemand anders iets van je vindt, of omdat meer bewegen nu eenmaal hoort of dat je huisgenoten je steeds weer aan moeten moedigen op pad te gaan? Deze extrinsieke motivatie is veel minder waardevol en zal veel minder een drijvende kracht zijn aan je deelname aan WandelFit.

Omschrijf jouw motivatie. Als je wilt kun je jouw motivatie omschrijven op een mailtje naar je coach.
Je coach zal je motivatie mee bewaken en je steunen en herinneren aan je motivatie op momenten die daar aanleiding voor geven.

Gedrag

Bijna 95 % van je gedrag is onbewust en doe je op de automatische piloot, slechts ongeveer 5% van je gedrag sta je bij stil en doe je bewust. Veel van wat je verkeerd doet denk je dus niet bij na.

Gewoonten

Als veel van je gedrag gebaseerd is op je gewoonten, is je gedrag moeilijk te veranderen. Als je een beetje kritisch bent op jezelf heb je dat waarschijnlijk al ontdekt. Zo niet neem dan maar eens een aantal dingen in gedachten die je vandaag deed.

Een aantal moest je doen, omdat ze tot je taken behoren, het is je sociale plicht. Maar zoek eens naar de dingen die je anders zou kunnen doen? In je gedrag, de manier waarop je opstaat en naar je werk gaat, de voeding die je vandaag klaar maakt, de tijd die je voor jezelf hebt gereserveerd.

Veel van de dingen die ik hier opnoem, heb je waarschijnlijk gedaan zonder er bij na te denken of er een beslissing over genomen te hebben. Op de automatische piloot leven gebeurt heel dikwijls.

Als je de vrije keuze had, zou je dingen anders doen? Het is je gewoonte, je bent het zo gewend.

 

Gewoonten veranderen

Als je niet in je oude patroon wilt blijven hangen. Bijvoorbeeld omdat je het op deze manier niet meer wilt of omdat je voelt dat je gezondheid en je humeur er onder lijden, zul je gewoonten moeten veranderen.

Dat is moeilijk, want juist in perioden dat je het wat moeilijker hebt, valt je geest graag terug op oude gewoonten. Maar die wil je juist veranderen.

Het lijkt aantrekkelijk om dan op een goede dag voor jezelf vast te stellen: “Zo wil ik het niet meer, dit moet radicaal anders.” Dat is echter wat jouw geest nou niet wil alles anders, een mensenbrein is blij met evenwicht en balans. Alles veranderen brengt je onbalans, instinctmatig verzet je brein zich daartegen.

Het is daarom veel wijzer om één of twee gewoonten tegelijk te veranderen. Het is totaal niet haalbaar om je hele leven in een klap op zijn kop te zetten, dat houdt je echt niet vol.

Bedenk dat je gewoonten ook in vele jaren gevormd zijn, mogelijk heeft dat met zich meegebracht dat je in de loop der jaren te zwaar geworden bent. Waarom mag je dan verwachten dat alles meteen anders kan? Wat is het probleem als je over drie maanden merkt dat je beter in je lijf zit, dat je over een jaar duidelijk bent afgevallen en dat je ideale gewicht er pas over drie jaar weer is?

Ik zou er voor tekenen als dat zo kon.

Jouw wilskracht

Er is kracht voor nodig om je wil uit te voeren. Zeker op het vlak van veranderingen doorvoeren. Net op het moment van de dag dat jij moe en uitgeput terug dreigt te vallen in je oude gewoonten is je geest het minst sterk. Ook je geest is moe en uitgeput bij stress en tegenslag.

Wilskracht reageert zoals je lijf en wordt van dezelfde dingen moe.

Het is dus belangrijk bewust met je krachten om te gaan, bewust met je wilskracht om te gaan. Aan het einde van de dag kunnen je brein en je lichaam uitgeput zijn en graag terugvallen in rust, in gemakkelijke keuzes, in oude gewoonten.

Maar er is ook een positieve opmerking te maken. Jouw lichaam kun je trainen, maar dat kun je ook met je brein. De zelfdiscipline die in het begin moeilijk vol te houden is zal als je serieus oefent sterker en sterker worden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar